The Law on Amendments to the Law on State Diameter and Cadaster adopted.

  • News
  • The Law on Amendments to the Law on State Diameter and Cadaster adopted.
20.11.2015

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNOM PREMERU I KATASTRU

Član 1.

U Zakonu o državnom premeru i katastru („Službeni glasnik RS”, br. 72/09, 18/10, 65/13 i 15/15-US), u članu 4. stav 2. tačka 1) posle reči: „građevinskog” dodaju se zapeta i reč: „vodnog”.

Član 2.

U članu 10. tačka 5) posle reči: „radovima” dodaju se reči: „i katastarskim klasiranjem, bonitiranjem i komasacionom procenom zemljišta”.
Tačka 17) menja se i glasi:
„17) vođenje Registra geografskih imena;”.
U tački 21) posle reči: „organizacije” dodaju se reči: „i pravnog subjekta koji se bavi izdavanjem kartografskih publikacija, osim ako su u sastavu ministarstva nadležnog za poslove odbrane”.
Tačka 22) menja se i glasi:
„22) oblast geomagnetizma i aeronomije;”.
Na državne službenike u Zavodu (u daljem tekstu: katastarski službenici) primenjuju se propisi o državnoj upravi i propisi o radnim odnosima u državnim organima, ako ovim zakonom nije drukčije propisano.
Zvanja katastarskih službenika su:
1) sa srednjom stručnom spremom: mlađi katastarski referent, katastarski referent i viši katastarski referent;
2) sa osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 180 ESPB bodova, osnovnim strukovnim studijama, odnosno sa studijama u trajanju do tri godine: mlađi katastarski saradnik, katastarski saradnik i viši katastarski saradnik;
3) sa osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno sa osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu: mlađi katastarski savetnik, katastarski savetnik, samostalni katastarski savetnik i viši katastarski savetnik.
Katastarski službenici sa odgovarajućim obrazovanjem, stiču zvanje mlađeg katastarskog referenta, mlađeg katastarskog saradnika i mlađeg katastarskog savetnika po završenom pripravničkom stažu i položenom državnom stručnom ispitu.
Razvrstavanje radnih mesta u zvanja prema složenosti i prirodi poslova, kao i opis poslova radnih mesta uređuje se aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Zavodu.

Član 3.

Član 11. menja se i glasi:
„Član 11.
(1) U postupku osnivanja i obnove katastra nepokretnosti, u prvom stepenu rešava komisija za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i stvarnim pravima na njima, koju obrazuje Zavod.
(2) U postupku održavanja katastra nepokretnosti i osnivanja i održavanja katastra vodova, u prvom stepenu rešava uža unutrašnja jedinica Zavoda obrazovana za teritoriju opštine, grada, odnosno gradske opštine - služba za katastar nepokretnosti (u daljem tekstu: Služba).
(3) U postupcima iz st. 1. i 2. ovog člana u drugom stepenu rešava Zavod.”

Član 4.

U članu 12. tačka 6) tačka na kraju zamenjuje se tačkom i zapetom.
Posle tačke 6) dodaje se tačka 7), koja glasi:
„7) katastarsko klasiranje, bonitiranje i komasaciona procena zemljišta.”

Član 5.

U članu 16. stav 1. reči: „iz člana 17. stav 4. ovog zakona” brišu se, posle reči: „zaposlenom” dodaju se zapeta i reči: „odnosno angažovanom”, a tačka na kraju zamenjuje se zapetom i dodaju se reči: „koja, pored ostalog, sadrži ime, prezime i jedinstveni matični broj građana.”

Član 6.

U članu 17. stav 1. posle reči: „struke” dodaju se zapeta i reči: „od kojih najmanje jedan”.
Stav 6. menja se i glasi:
„(6) Za izvođenje radova katastarskog klasiranja, bonitiranja i komasacione procene zemljišta, geodetska organizacija mora imati najmanje jedno zaposleno lice poljoprivredne struke sa osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, master strukovnim studijama, odnosno sa osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu, položenim državnim stručnim ispitom propisanim za to obrazovanje i radnim iskustvom od najmanje tri godine na poslovima katastarskog klasiranja, bonitiranja i komasacione procene zemljišta.”
Posle stava 6. dodaje se novi stav 7, koji glasi:
„(7) Za izvođenje radova geodetska organizacija ne sme da angažuje lice koje ne ispunjava uslove za te radove propisane odredbama st. 1- 6. ovog člana.”
Dosadašnji st. 7. i 8. postaju st. 8. i 9.

Član 7.

U članu 18. stav 1. tačka 3) reč: „Zavodu” zamenjuje se rečju: „Službi”.
U tački 5) posle reči: „sedišta,” dodaju se reči: „promenu adrese poslovnog prostora van sedišta”.
U tački 6) reč: „Zavodu” zamenjuje se rečju: „Službi”.
Tačka 8) briše se.
U stavu 2. tačka 2) posle reči: „sedište” dodaju se reči: „ili poslovni prostor van sedišta”.
U tački 4) posle reči: „leku” dodaju se reči: „ili po nalogu inspektora”.
Dodaje se stav 6, koji glasi:
„(6) Podaci o ličnosti koje sadrži evidencija iz stava 2. tačka 1) ovog člana su: ime, prezime, prebivalište i adresa i jedinstveni matični broj građana.”

Član 8.

U članu 19. stav 3. posle reči: „podacima,” dodaju se reči: „kao i ako potpiše i overi elaborat i zapisnik koje je izradilo lice koje nije zaposleno, odnosno angažovano u toj geodetskoj organizaciji,”.
U stavu 4. tačka 1) reči: „od tri meseca do jedne godine” zamenjuju se rečima: „na tri meseca”.
U stavu 6. reči: „iz člana 17. stav 6. ovog zakona” zamenjuju se rečima: „poljoprivredne struke koje izvodi te radove”.
Dodaje se stav 7, koji glasi:
„(7) Licu poljoprivredne struke iz stava 6. ovog člana zabraniće se izvođenje radova, shodno odredbama st. 3. i 4. ovog člana.”

Član 9.

U članu 20. stav 3. tač. 3) i 4) menjaju se i glase:
„3) posle izrečene zabrane izvođenja određene vrste geodetskih radova rešenjem inspektora koje je postalo konačno, nastavlja da izvodi te radove;
4) posle izrečene zabrane izvođenja radova, u periodu od tri godine od dana izricanja te zabrane, ponovo dobije zabranu izvođenja radova rešenjem inspektora koje je postalo konačno.”

Član 10.

U članu 21. posle reči: „ministarstvu” dodaju se reči: „nadležnom za poslove građevinarstva”, a broj: „15” zamenjuje se rečju: „osam”.

Član 11.

U članu 22. dodaje se stav 2, koji glasi:
„(2) Podaci o ličnosti koje sadrži registar iz stava 1. ovog člana su ime, ime jednog roditelja, prezime, prebivalište i adresa i jedinstveni matični broj građana.”

Član 12.

U članu 29. stav 2. posle reči: „katastarskom premeru,” dodaju se reči: „u oblasti uređenja zemljišne teritorije komasacijom,”.
Stav 3. menja se i glasi:
„(3) Stručni nadzor nad radovima iz člana 25. stav 1. tačka 6) ovog zakona vrši geodetska organizacija koju bira investitor.”
Stav 4. briše se.
Dosadašnji stav 5. postaje stav 4.

Član 13.

U članu 50. dodaje se stav 4, koji glasi:
„(4) Kada se podaci o posebnom delu objekta prikupljaju prema faktičkom stanju, površina i struktura se utvrđuju prema važećem standardu u oblasti izgradnje objekata.”

Član 14.

U članu 52. dodaje se stav 4, koji glasi:
„(4) Prirodne osobine zemljišta utvrđuju se laboratorijskim ispitivanjem zemljišnih uzoraka u ovlašćenoj pedološkoj laboratoriji.”

Član 15.

U članu 54. stav 1. reči: „i stvarnim pravima na njima” brišu se.
U stavu 3. tačka na kraju zamenjuje se zapetom i dodaju se reči: „a ne mogu se odvojiti od voda bez uništenja ili značajnog oštećenja (potpuno inkorporisani delovi voda).”
Posle stava 3. dodaje se novi stav 4, koji glasi:
„(4) Uređaji koji su izgrađeni na vodovima i koji omogućavaju funkcionisanje i celishodno korišćenje vodova, a mogu se odvojiti od voda bez uništenja ili značajnog oštećenja, smatraju se pokretnim stvarima i nisu predmet premera, odnosno upisa u katastar vodova.”
Dosadašnji st. 4. i 5. postaju st. 5. i 6.

Član 16.

Član 64. menja se i glasi:
„Član 64.
U postupku upisa u katastar nepokretnosti proverava se da li su ispunjeni uslovi za upis propisani ovim zakonom i drugim propisima.”

Član 17.

U članu 65. reč. „podnošenja” zamenjuje se rečju: „prijema”.

Član 18.

U članu 70. stav 1. posle reči: „nepokretnostima” dodaje se zapeta, a reči: „i stvarnim pravima” zamenjuju se rečima: „stvarnim pravima i određenim obligacionim pravima”.
U tački 4) reč: „stvarnih” briše se.
Dodaje se stav 3, koji glasi:
„(3) O imaocima prava na nepokretnostima vode se podaci o:
1) imenu, imenu jednog roditelja i prezimenu za fizičko lice, odnosno nazivu pravnog lica;
2) prebivalištu i adresi za fizička lica, odnosno sedištu i adresi za pravna lica;
3) jedinstvenom matičnom broju građana, odnosno matičnom broju pravnog lica.”

Član 19.

U članu 72. dodaje se stav 4, koji glasi:
„(4) U listu nepokretnosti sadržani su podaci o imaocu prava iz člana 70. stav 3. ovog zakona.”

Član 20.

U članu 73. stav 1. tačka 2) reč: „stvarnih” briše se.

Član 21.

Član 74. menja se i glasi:
„Član 74.
(1) Upis nepokretnosti je upis podataka o parceli, objektu i posebnom delu objekta.
(2) Podaci o parceli upisuju se na osnovu elaborata premera, odnosno elaborata geodetskih radova i isprave za upis kada je to određeno zakonom.
(3) Podaci o objektu i posebnim delovima objekta za koji je izdata upotrebna dozvola u objedinjenoj proceduri shodno zakonu kojim se uređuje planiranje i izgradnja, upisuju se na osnovu upotrebne dozvole i elaborata geodetskih radova, u kom slučaju se upis prava svojine na objektu, odnosno posebnim delovima objekta vrši u roku od sedam dana od dostavljanja upotrebne dozvole.
(4) Podaci o objektu koji nije obuhvaćen stavom 3. ovog člana upisuju se na osnovu elaborata premera, odnosno elaborata geodetskih radova i tehničke dokumentacije ako je za objekat izdata građevinska ili upotrebna dozvola.
(5) Podaci o posebnim delovima objekta koji nisu obuhvaćeni stavom 3. ovog člana, upisuju se na sledeći način:
1) ako se radi o nepokretnosti upisanoj u prethodno važeće evidencije nepokretnosti (zemljišne knjige, knjige tapija, intabulacione knjige i knjige prodatih društvenih stanova sa hipotekom), podaci se prenose u katastar nepokretnosti iz tih evidencija;
2) ako se radi o nepokretnosti za koju je izdata upotrebna dozvola, podaci o posebnom delu se upisuju na osnovu te upotrebne dozvole, ako sadrži takve podatke, odnosno na osnovu tehničke dokumentacije na osnovu koje je izdata građevinska, odnosno upotrebna dozvola, i to putem uverenja nadležnog organa, a ako nadležni organ nije u mogućnosti da izda takvo uverenje, podaci o posebnom delu iz ove tačke, mogu se upisati na osnovu nalaza i mišljenja stalnog sudskog veštaka građevinske struke na okolnost podataka o posebnom delu objekta nastalom saglasno upotrebnoj dozvoli;
3) ako se radi o nepokretnosti izgrađenoj pre stupanja na snagu propisa o izgradnji objekata, kao podaci o posebnom delu upisuju se podaci iz vremena pre stupanja na snagu propisa o izgradnji objekata, i to putem uverenja nadležnog organa ili nalaza i mišljenja stalnog sudskog veštaka građevinske struke;
4) ako se radi o nepokretnosti za koju nije izdata dozvola a koja nije izgrađena pre stupanja na snagu propisa o izgradnji, do upisa prava svojine i upisa podataka u smislu tačke 2) ovog stava, podaci o posebnom delu objekta se upisuju na osnovu elaborata geodetskih radova.
(6) Kada za objekat nije izdata građevinska ili upotrebna dozvola, kada je objekat izgrađen prekoračenjem ovlašćenja iz građevinske dozvole, ili je objekat privremeni, upisuje se i odgovarajuća zabeležba.”

Član 22.

U nazivu odeljka 3.1.2. briše se reč: „stvarnih”, a iznad člana 75. dodaje se naziv člana, koji glasi: „Upis stvarnih prava”.
U članu 75. posle reči: „nepokretnostima” dodaju se zapeta i reči: „ako zakonom za pojedina prava nije određeno da upis ima deklarativno dejstvo”.

Član 23.

Član 76. menja se i glasi:
„Član 76.
(1) Pravo svojine na nepokretnosti upisuje se kao:
1) svojina;
2) susvojina;
3) zajednička svojina.
(2) Svojina se upisuje u korist isključivog vlasnika cele nepokretnosti.
(3) Susvojina se upisuje u korist suvlasnika sa određenim udelima u odnosu na celinu nepokretnosti ili u skladu sa zakonom kojim se uređuje sticanje prava na građevinskom zemljištu.
(4) Zajednička svojina na nepokretnosti upisuje se na ime svih zajedničara.”

Član 24.

Član 77. menja se i glasi:
„Član 77.
U katastar nepokretnosti upisuju se pravo korišćenja nepokretnosti u slučajevima predviđenim Zakonom o javnoj svojini, pravo zakupa građevinskog zemljišta radi izgradnje, pravo službenosti, hipoteka i druga stvarna prava na nepokretnostima propisana zakonom.
Radi identičnosti upisa sa upisom u posebnoj evidenciji o nepokretnostima iz člana 8. stav 3. ovog zakona (vojni katastar), ministarstvo nadležno za poslove odbrane se upisuje kao korisnik nepokretnosti u državnoj svojini, odnosno u javnoj svojini Republike Srbije.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, državni organi i organizacije i organi i organizacije autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, kao i javne agencije i druge organizacije čiji su osnivači Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, mogu se, u skladu sa Zakonom o javnoj svojini i posebnim zakonima, upisati kao korisnici nepokretnosti u svojini osnivača, koje su namenjene izvršavanju njihovih nadležnosti.”

Član 25.

Posle člana 77. dodaju se čl. 77a i 77b, sa njihovim nazivima, koji glase:
„Hipoteka
Član 77a
Za hipoteku se upisuju podaci o poveriocu i dužniku, iznosu obezbeđenog potraživanja, valuti, kamatnoj stopi i osnovu za upis.
Upis obligacionih prava
Član 77b
U katastar nepokretnosti upisuju se obligaciona prava, i to: ugovorno pravo preče kupovine, zakup i druga obligaciona prava na nepokretnosti čiji upis je predviđen zakonom.”

Član 26.

U članu 78. stav 2. menja se i glasi:
„(2) Predbeležba se vrši na osnovu isprave za upis koja ne ispunjava uslove za konačan upis stvarnih prava, i to:
1) ako je u ispravi postavljen uslov ili odložni rok za sticanje prava, a uslov i rok nisu ispunjeni;
2) ako je u odluci vršioca javnih ovlašćenja određen upis predbeležbe.”
Stav 3. briše se
Dosadašnji stav 4, koji postaje stav 3, menja se i glasi:
„(3) Predbeležba se upisuje na rok do 30 dana ili na rok prema ispravi iz stava 2. ovog člana.”

Član 27.

U članu 79. stav 2. menja se i glasi:
„(2) Opravdanjem, predbeležba postaje upis stvarnih prava, o čemu se donosi rešenje, sa dejstvom od trenutka prijema zahteva za upis predbeležbe.”

Član 28.

U članu 81. stav 2. menja se i glasi:
„(2) Upis zabeležbe ne sprečava dalje upise na nepokretnosti na koji se ta zabeležba odnosi, osim ako je suprotno izričito propisano zakonom, već su od upisa zabeležbe koja je od značaja za zasnivanje, izmenu, prestanak ili prenos stvarnih prava na nepokretnostima, sva raspolaganja imaoca prava i upisi u katastru nepokretnosti koji su protivni svrsi upisane zabeležbe, uslovni i zavise od ishoda rešavanja stvarnih prava na nepokretnosti zbog kojih je zabeležba upisana.”

Član 29.

Član 82. menja se i glasi:
„Član 82.
(1) U katastar nepokretnosti upisuju se sledeće zabeležbe:
1) zabeležba ličnih stanja imaoca prava;
2) zabeležba spora, odnosno drugog postupka koji se vodi pred sudom ili vršiocem javnih ovlašćenja, a koji za ishod može imati promenu upisa prava na nepokretnosti;
3) zabeležba da prvostepena odluka nije konačna;
4) zabeležba da prvostepena odluka nije pravnosnažna;
5) zabeležba upravnog spora protiv drugostepene odluke u katastru nepokretnosti;
6) zabeležba odluke o zabrani otuđenja i opterećenja nepokretnosti;
7) zabeležba odluke o zabrani upisa;
8) zabeležba postojanja ugovora o doživotnom izdržavanju;
9) zabeležba postojanja bračnog ugovora;
10) zabeležba prvenstvenog reda;
11) zabeležba pokretanja postupka eksproprijacije;
12) ostale zabeležbe propisane zakonom;
13) rešenje o izdavanju građevinske dozvole upisuje se kao zabeležba prava gradnje na parceli na kojoj je izdata građevinska dozvola i sadrži podatke o investitoru, tehničkoj dokumentaciji, građevinskoj dozvoli i drugim činjenicama od značaja za upis zabeležbe.
(2) Zabeležba predviđena stavom 1. tačka 2) ovog člana upisuje se na osnovu tužbe podnete nadležnom sudu, odnosno na osnovu drugog dokaza da je pokrenut postupak koji se zabeležava. Takva isprava ne podleže uslovima za upis iz čl. 87. i 88. ovog zakona.
(3) Ako se traži zabeležba spora za poništavanje ili raskid određenog pravnog posla, odnosno poništavanje ili stavljanje van snage odluke nadležnog organa, upis zabeležbe se dozvoljava ako je taj pravni posao, odnosno odluka nadležnog organa predstavljala osnov za upis u katastar nepokretnosti.”

Član 30.

Posle člana 82. dodaju se čl. 82a i 82b, sa njihovim nazivima, koji glase:
„Zabeležba upravnog spora
Član 82a
(1) Zabeležba upravnog spora je upis kojim se čini vidljivim da je protiv drugostepenog rešenja Zavoda pokrenut upravni spor.
(2) Odluka doneta u upravnom sporu iz stava 1. ovog člana proizvodi dejstvo protiv lica u pogledu čijeg upisa se vodio upravni spor, uključujući i sticaoca, odnosno druga lica koja su upisana na istoj nepokretnosti danom zabeležbe upravnog spora.
Zabeležba prvenstvenog reda
Član 82b
(1) Upisani imalac prava na nepokretnosti može da zahteva zabeležbu prvenstvenog reda za budućeg sticaoca prava, koja će tom sticaocu omogućiti da, ako upiše svoje pravo u roku od 60 dana, odnosno u roku propisanom zakonom, od dana upisa zabeležbe prvenstvenog reda, taj upis ima prvenstveni red od trenutka prijema zahteva za upis takve zabeležbe, bez obzira na eventualne druge upise provedene u međuvremenu.
(2) Zabeležba iz stava 1. ovog člana je dozvoljena i upisuje se ako bi u vreme prijema zahteva bio dozvoljen upis u pogledu kojeg se zabeležuje prvenstveni red.
(3) Zabeležba prvenstvenog reda sadrži podatke o stvarnom pravu za koje je prvenstveni red zabeležen i licu u čiju korist se upisuje, a ako je posredi hipoteka i o najvišem iznosu koji bi se tom hipotekom obezbedio, kao i datum do kojeg zabeležba proizvodi dejstvo.
(4) Zahtev za upis zabeležbe prvenstvenog reda mora da sadrži i podatke iz stava 3. ovog člana, a potpis podnosioca na njemu mora biti overen u skladu sa propisima o overi potpisa.
(5) Istovremeno s upisom prava u korist lica u čiju korist je upisana zabeležba prvenstvenog reda sticanja tog prava, po službenoj dužnosti briše se ta zabeležba prvenstvenog reda, kao i svi upisi izvršeni u međuvremenu koji su bili protivni svrsi te zabeležbe.
(6) Ako u roku od 60 dana, odnosno u roku propisanom zakonom, od dana upisa zabeležbe prvenstvenog reda ne dođe do upisa prava u korist lica u čiju korist je upisana ta zabeležba, ona se briše po službenoj dužnosti.
(7) Isprava na osnovu koje se upisuju prava za koja je zabeležen prvenstveni red, može biti sastavljena pre ili posle podnošenja zahteva za upis te zabeležbe, osim u slučaju da je protiv imaoca prava pokrenut stečaj, kada isprava za upis mora biti sačinjena 60 dana pre otvaranja stečajnog postupka.
(8) Pre isteka roka iz stava 1. ovog člana, odnosno pre slučaja iz stava 5. ovog člana, zabeležba prvenstvenog reda može se brisati po zahtevu imaoca prava iz stava 1. ovog člana, samo uz pismenu saglasnost lica u čiju korist je upisana zabeležba, sa potpisom overenim u skladu sa propisima o overi potpisa.”

Član 31.

U članu 85. stav 1. reč: „podnošenja” zamenjuje se rečju: „prijema”.
U stavu 3. posle reči: „objektu” dodaju se reči: „ili na stanu stečenom ugovorom o otkupu stana u društvenoj, odnosno državnoj svojini”.

Član 32.

U članu 86. dodaju se st. 5. i 6, koji glase:
„(5) Izuzetno od stava 1. ovog člana, za upis zabeležbe prvenstvenog reda ne mora da postoji posebna isprava za upis.
(6) Izuzetno od stava 2. ovog člana:
1) isprava za upis nastala pre stupanja na snagu katastra nepokretnosti u katastarskoj opštini na koju se isprava odnosi, mora sadržati označenje nepokretnosti koja je predmet upisa i podatke o upisanom prethodniku i licu u čiju korist se zahteva upis, na način koji omogućava njihovu pouzdanu identifikaciju;
2) isprava o univerzalnom pravnom sledbeništvu pravnog lica upisanog u katastar nepokretnosti ne mora da sadrži označenje nepokretnosti, ako je pravni sledbenik jedno lice;
3) podaci o površini posebnog dela objekta sadržani u ugovoru o otkupu stana u društvenoj, odnosno državnoj svojini sačinjenom u skladu sa zakonom mogu odstupiti od podataka katastra nepokretnosti, u kom slučaju se upisuje površina iz ugovora.
4) podaci o površini posebnog dela objekta sadržani u ugovoru o kupoprodaji stana sačinjenom u skladu sa zakonom mogu odstupati od podataka iz naknadno izdate građevinske i upotrebne dozvole u postupku legalizacije bespravno izgrađenih objekata, u kom slučaju se upisuje površina iz naknadno izdate građevinske i upotrebne dozvole.”

Član 33.

U članu 87. dodaje se stav 3, koji glasi:
„(3) U slučaju da izjava o dozvoli upisa nije sadržana u ispravi o pravnom poslu nastaloj pre stupanja na snagu katastra nepokretnosti u katastarskoj opštini na koju se isprava odnosi, upis će se izvršiti ako se ustanovi da nema drugih smetnji za upis.”

Član 34.

U članu 88. stav 1. menja se i glasi:
„(1) Javna isprava je isprava koju je u propisanom obliku izdao sud, nadležni državni i drugi organ u granicama svojih ovlašćenja, kao i isprava koju je u takvom obliku izdala, odnosno sačinila, u vršenju javnih ovlašćenja, druga organizacija ili lice.”
Posle stava 1. dodaje se novi stav 2, koji glasi:
„(2) Javne isprave su i javnobeležničke isprave i odluke koje su sačinili, izdali, doneli ili potvrdili javni beležnici.”
U dosadašnjem stavu 2, koji postaje stav 3, tačka na kraju zamenjuje se zapetom i dodaju se reči: „odnosno izvršna.”
Dosadašnji stav 3. postaje stav 4.

Član 35.

Posle člana 88. dodaju se naziv člana i član 88a, koji glase:
„Ostale isprave za upis
Član 88a
Upis u katastar nepokretnosti, osim upisa prava, vrši se i na osnovu odgovarajućih potvrda i uverenja koje izdaju nadležni organi, odnosno vršioci javnih ovlašćenja, elaborata premera, odnosno elaborata geodetskih radova, nalaza i mišljenja stalnog sudskog veštaka i tužbe podnete nadležnom sudu kojima se dokazuju činjenice koje su od uticaja na podatke katastra nepokretnosti.”

Član 36.

U članu 94. stav 3. posle reči: „lice pravne struke sa” dodaju se reči: „osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova,” a posle reči: „sa najmanje osnovnim akademskim studijama” dodaju se reči: „u obimu od najmanje 180 ESPB bodova”.

Član 37.

U članu 98. stav 3. tačka na kraju zamenjuje se zapetom i dodaju se reči: „ako ima ispravu koja vodi sticanju svojine na posebnom delu objekta.”.

Član 38.

U članu 108. stav 1. menja se i glasi:
„(1) Kad Zavod utvrdi da je u skladu sa ovim zakonom sproveden i završen postupak izlaganja i da katastar nepokretnosti ima propisan sastav i sadržinu, potvrđuje ga rešenjem, koje se objavljuje na internet stranici Zavoda.”

Član 39.

Član 111. menja se i glasi:
„Član 111.
(1) Adresni registar jeste osnovni i javni registar o kućnim brojevima i nazivima ulica i trgova u naseljenom mestu.
(2) Adresni registar iz stava 1. ovog člana vodi i održava Služba.
(3) Adresni registar obuhvata utvrđivanje kućnih brojeva za stambene i poslovne zgrade, kao i za građevinske parcele i vođenje podataka o kućnim brojevima, ulicama i trgovima u okviru naseljenog mesta.
(4) Označavanje zgrada i građevinskih parcela kućnim brojevima obavlja Služba.
(5) Označavanje naziva naseljenih mesta, ulica i trgova obavlja jedinica lokalne samouprave.”

Član 40.

U članu 114. stav 3. tačka na kraju zamenjuje se zapetom i dodaju se reči: „kao i u postupku prelaska na prostorni referentni sistem ETRS 89 i UTM projekciju.”
Dodaju se st. 4, 5. i 6, koji glase:
„(4) O razlici u površini iz stava 3. ovog člana imaoci prava obaveštavaju se putem obaveštenja na internet stranici Zavoda.
(5) Ako razlika površina iz stava 3. ovog člana nije u propisanim granicama, donosi se rešenje shodno članu 137. ovog zakona.
(6) Promena naziva ulice i trga, kao i promene iz stava 1. tač. 7) do 9) ovog člana, provode se u bazi podataka bez donošenja rešenja.”

Član 41.

U članu 115. stav 2. tačka 2) reči: „uža unutrašnja jedinica Zavoda” zamenjuju se rečju: „Služba”.
Dodaje se stav 3, koji glasi:
„(3) Imalac prava na nepokretnosti dužan je da licima zaposlenim u geodetskoj organizaciji ili Zavodu, koja rade na poslovima iz stava 1. ovog člana, dozvoli pristup nepokretnosti i obavljanje tih poslova.”

Član 42.

U članu 116. dodaje se stav 3, koji glasi:
„(3) Ako je granica između dve katastarske opštine utvrđena sredinom zajedničke parcele (put, reka i sl.) vrši se po službenoj dužnosti deoba te parcele na dve parcele po dužini i po principu jednakosti površina.”

Član 43.

U članu 117. stav 1. reč: „Zavodu” zamenjuje se rečju: „Službi”.
Posle stava 1. dodaje se novi stav 2, koji glasi:
„(2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, ako je kod nadležnog organa pokrenut postupak za izdavanje upotrebne dozvole, promena iz člana 114. stav 1. tačka 2) ovog zakona prijavljuje se u skladu sa zakonom kojim se uređuje izgradnja objekata.”
Dosadašnji st. 2. i 3. postaju st. 3. i 4.
U dosadašnjem stavu 4, koji postaje stav 5, broj: „3.” zamenjuje se brojem: „4.”.
Dosadašnji stav 5. postaje stav 6.

Član 44.

Član 118. menja se i glasi:
„Član 118.
(1) Geodetska organizacija je dužna da u roku od 30 dana od dana preuzimanja podataka premera, dostavi Službi elaborat geodetskih radova i zapisnik o izvršenom uviđaju.
(2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, kada se geodetski radovi izvode za potrebe izdavanja upotrebne dozvole u objedinjenoj proceduri, elaborat geodetskih radova dostavlja se u skladu sa zakonom kojim se uređuje izgradnja objekata.
(3) Kad se radovi izvode na osnovu ugovora o izvođenju geodetskih radova, geodetska organizacija je dužna da elaborat geodetskih radova dostavi u roku utvrđenom ugovorom koji se dostavlja uz prijavu radova.
(4) Služba vrši pregled elaborata koji obuhvata kontrolu i proveru kvaliteta izvedenih geodetskih radova i primenu propisa, standarda i tehničkih normativa.
(5) Ako elaborat nema nedostataka, Služba overava i prima elaborat.
(6) Kad se u postupku pregleda elaborata utvrde nedostaci, zapisnikom se nalaže geodetskoj organizaciji da u roku od osam dana nedostatke otkloni.
(7) Ako se elaborat geodetskih radova ne dostavi u ostavljenom roku zahtev se odbacuje, a ako nedostaci nisu otklonjeni u ostavljenom roku zahtev se odbija.“

Član 45.

U članu 119. stav 3. menja se i glasi:
„(3) Državni organ koji vodi evidenciju o mestu prebivališta, odnosno boravišta fizičkog lica, dužan je da na zahtev Zavoda dostavi podatke o jedinstvenom matičnom broju građana, imenu, imenu roditelja, prezimenu, adresi prebivališta i mestu rođenja lica.”
Dodaju se st. 4. i 5, koji glase:
„(4) Organizacija koja vodi registar privrednih subjekata, dužna je da na zahtev Zavoda dostavi podatke o registrovanom privrednom subjektu.
(5) Podaci iz st. 3. i 4. ovog člana dostavljaju se u elektronskom obliku putem WEB servisa.”

Član 46.

Naziv člana 121. i član 121. menjaju se i glase:
„Postupak upisa
Član 121.
(1) Upis u katastar nepokretnosti vrši se na osnovu priloženih isprava u skladu sa zahtevom, ili na osnovu zakona kojim je određen upis.
(2) Ako iz isprave za upis proizilazi da, uz upis koji se zahteva, postoje i ograničenja tog upisa u smislu tereta, obaveza ili prava drugih lica, a koja se po zakonu mogu upisati u katastar nepokretnosti, odlučuje se i o upisu tih ograničenja.
(3) Činjenice od značaja za rešenje upravne stvari mogu se utvrditi i uviđajem na licu mesta, o čemu se stranke obaveštavaju najkasnije dan ranije.
(4) Činjenice od značaja za upis mogu se utvrditi na osnovu nalaza i mišljenja stalnog sudskog veštaka odgovarajuće struke, koje uz zahtev priloži podnosilac zahteva.
(5) Kada se u postupku održavanja katastra nepokretnosti ispravljaju greške, nedostaci i propusti u podacima o nepokretnostima i upisanim stvarnim i drugim pravima na njima, može se održati javna usmena rasprava, ako je to potrebno radi utvrđivanja odlučnih činjenica i okolnosti koje su od značaja za razjašnjenje stvari.”

Član 47.

Član 123. menja se i glasi:
„Član 123.
(1) Zahtev za upis se podnosi u pisanom obliku, kao papirni ili elektronski dokument.
(2) Zahtev mora biti potpisan svojeručno, a ako se zahtev podnosi u elektronskoj formi mora biti potpisan elektronskim potpisom.
(3) Zahtev može podneti stranka iz člana 122. ovog zakona.
(4) Upis zajedničkih prava može zahtevati bilo koji od zajedničara u korist svih, na osnovu overenog ovlašćenja ostalih zajedničara.
(5) Ako se radi o upisu prava deljivih srazmerno celini, svaki imalac prava može da zahteva upis odgovarajućeg dela u svoju korist, pri čemu će se izvršiti upis i u korist drugih imalaca prava.
(6) Stranka može odustati od svog zahteva do donošenja prvostepene odluke, o čemu se donosi zaključak o obustavi postupka.
(7) Stranka može jednom u toku postupka proširiti, izmeniti ili precizirati zahtev ako se zasniva na istom pravnom osnovu, kao i dostavljati nove isprave i dokaze, sve do donošenja prvostepene odluke. U tom slučaju rok za odlučivanje počinje da teče od dana proširenja, izmene ili preciziranja zahteva, odnosno od dana dostavljanja novih isprava i dokaza.
(8) O podnetim zahtevima zavod vodi evidenciju koja, pored ostalog, sadrži i sledeće podatke o ličnosti: ime, ime jednog roditelja, prezime, prebivalište i adresa i jedinstveni matični broj građana.
(9) Zahtev za upis može podneti i treće fizičko ili pravno lice ili preduzetnik u korist imaoca prava na osnovu ovlašćenja datog od stranke iz člana 122. ovog zakona.”

Član 48.

Član 124. menja se i glasi:
„Član 124.
(1) Uredan zahtev za upis u katastar nepokretnosti mora da sadrži:
1) ime, ime jednog roditelja i prezime, odnosno naziv, jedinstveni matični broj građana, odnosno matični broj, prebivalište i boravište, odnosno sedište podnosioca zahteva i lica u čiju korist se zahteva upis, ako to lice nije ujedno i podnosilac zahteva;
2) naziv katastarske opštine i označenje nepokretnosti za koju se zahteva upis, prema podacima katastra nepokretnosti;
3) promenu za koju se zahteva upis;
4) isprave za upis u originalu, overenom prepisu ili overenoj kopiji, odnosno u formi elektronskog dokumenta, ako je zahtev podnet u elektronskoj formi i dokaz o uplaćenoj taksi.
(2) Ako upis i promenu zahteva lice u čiju se korist ne odlučuje o upisu, odnosno koje nije upisani prethodnik, uz zahtev se prilaže i isprava kojom se dokazuje pravni interes za podnošenje zahteva.
(3) Ako uz zahtev nije dostavljen dokaz o uplaćenoj taksi opomenom se nalaže plaćanje takse u roku od osam dana.
(4) Ako se u ostavljenom roku dostavi dokaz o uplaćenoj taksi, smatra se da je zahtev uredan.
(5) U zahtevu za upis stranka može zahtevati dostavljanje rešenja poštom preporučeno na zahtevanu adresu, neposredno u prostorijama Službe ili putem internet aplikacije, u skladu sa posebnim propisima koji regulišu elektronsko poslovanje u organima državne uprave.”

Član 49.

Član 125. menja se i glasi:
„Član 125.
(1) Za odlučivanje o osnovanosti upisa merodavno je stanje katastra nepokretnosti u trenutku kada je zahtev za upis primljen.
(2) Služba upisuje godinu, mesec, dan, čas, minut i sekund prijema zahteva za upis i istovremeno na nepokretnosti na koju se odnosi zahtev upisuje zabeležbu vremena prijema i broj predmeta pod kojim je zahtev zaveden.
(3) Vreme prijema i broj predmeta iz stava 2. ovog člana određuje se prema trenutku prijema pisanog zahteva u prijemnoj kancelariji, nezavisno od toga kada je i na koji način zahtev upućen.
(4) Kada je podneto više zahteva za upis na istoj nepokretnosti, odnosno istom udelu na nepokretnosti, prvo će se uzeti u postupak zahtev koji je prvi primljen.
(5) Po konačnom rešavanju ranijeg zahteva, uzimaju se u postupak ostali zahtevi, po redosledu prijema.
(6) Izuzetno od redosleda rešavanja zahteva iz st. 4. i 5. ovog člana prvenstveno će se uzeti u postupak zahtevi koji se odnose na:
1) provođenje promene iz člana 114. stav 1. tač. 6) do 9) ovog zakona;
2) zabeležbe koje se upisuju bez donošenja rešenja;
3) zabeležbu hipotekarne prodaje na osnovu Zakona o hipoteci;
4) upis prava svojine u slučaju vansudske prodaje nepokretnosti na osnovu odredaba Zakona o hipoteci;
5) upise koji se mogu spojiti u jedan postupak.
(7) Ukoliko je podneto više zahteva za upis iz stava 6. ovog člana na istoj nepokretnosti, prvo će se uzeti u postupak zahtev koji je prvi primljen.
(8) Donošenjem rešenja o zabeležbi hipotekarne prodaje postupci po zahtevima za upis, bez obzira da li su podneti pre ili posle zahteva za zabeležbu hipotekarne prodaje, prekidaju se do brisanja zabeležbe hipotekarne prodaje u slučaju da nepokretnost ostane neprodata, odnosno do podnošenja zahteva za upis prava svojine od strane kupca nepokretnosti u slučaju vansudske prodaje nepokretnosti, u kom slučaju se podneti zahtevi odbijaju.
(9) U jedan postupak mogu se spojiti zahtevi za upis na osnovu saglasnosti stranaka u čiju korist se postupci vode, ili na osnovu zahteva stranke iz postupka u kome je priložena isprava kojom se stavlja van snage isprava koja je osnov upisa u postupku koji se po redosledu rešavanja ranije rešava.”

Član 50.

Član 126. menja se i glasi:
„Član 126.
(1) O zahtevu za upis odlučuje se rešenjem na osnovu isprava i dokaza podnetih uz zahtev.
(2) Zahtev se usvaja i dozvoljava upis kad su ispunjeni uslovi propisani zakonom i kad je zahtev u skladu sa sadržinom podnesene isprave.
(3) Ako nisu ispunjeni uslovi za upis zahtev se odbija rešenjem.
(4) Ako zahtev nije uredan, Služba nije dužna da obaveštava stranku o nedostacima u pogledu podnetog zahteva i priloženih isprava, već će rešenjem odbaciti zahev.
(5) Izuzetno od st. 3. i 4. ovog člana, ako se zahtev odnosi na upis nepokretnosti, podnosilac zahteva se poziva da u roku od osam dana otkloni nedostatke, posle čega se o zahtevu odlučuje.
(6) O zahtevu za upis, koji po redosledu prvenstva može da se rešava, odlučuje se u roku od 15 radnih dana od dana prijema zahteva, osim u slučaju upisa objekta i posebnog dela objekta za koji je izdata upotrebna dozvola u objedinjenoj proceduri, upis hipoteke, zabeležbe hipotekarne prodaje, zabeležbe rešenja o izvršenju, kao i jednostavnije upravne stvari, kada je rok za upis sedam radnih dana od dana prijema zahteva.”

Član 51.

Član 127. menja se i glasi:
„Član 127.
(1) Rešenje o upisu u katastar nepokretnosti sadrži: vrstu upisa, vrstu prava, označenje nepokretnosti, podatke o licu u čiju korist se vrši upis, podatke o upisanom prethodniku, osnov upisa, podatke o visini takse, svojeručni, odnosno elektronski potpis ovlašćenog lica i drugo.
(2) Rešenje o odbijanju, odnosno o odbacivanju zahteva sadrži podatke o zahtevanoj vrsti upisa, vrsti prava, opisu nepokretnosti i licu čiji se zahtev odbija, odnosno odbacuje sa razlozima za odbijanje, odnosno odbacivanje, podatke o visini takse i drugo.
(3) Podaci o licima koje sadrži rešenje iz st. 1. i 2. ovog člana su ime, ime jednog roditelja i prezime, odnosno naziv, jedinstveni matični broj građana, odnosno matični broj, prebivalište i boravište, odnosno sedište.
(4) Rešenje iz st. 1. i 2. ovog člana dostavlja se strankama u postupku upisa poštom preporučeno, neposredno u prostorijama Službe ili putem internet aplikacije.
(5) Rešenje se dostavlja javnim saopštenjem na oglasnoj tabli nadležne Službe i internet stranici Zavoda ako je adresa prebivališta, boravišta, odnosno sedišta stranke nepoznata, adresa navedena u zahtevu nepoznata, pošiljka vraćena sa napomenom dostavljača da je primalac nepoznat na adresi, odnosno odseljen ili da pošiljku nije preuzeo u ostavljenom roku.
(6) U slučajevima iz stava 5. ovog člana smatra se da je rešenje dostavljeno protekom roka od osam dana od dana isticanja na oglasnoj tabli i internet stranici Zavoda.
(7) Ostala akta u postupku dostavljaju se u skladu sa odredbama st. 4. do 6. ovog člana.”

Član 52.

U članu 128. stav 1. menja se i glasi:
„(1) Upis u katastar nepokretnosti vrši se danom donošenja rešenja kojim je upis dozvoljen, sa dejstvom od momenta prijema zahteva, uz istovremeni upis po službenoj dužnosti zabeležbe radi činjenja vidljivim da rešenje o upisu nije konačno, broja rešenja, kao i brisanje zabeležbe podnetog zahteva.”
U stavu 2. posle reči: „odluke” dodaju se reči: „u nadležnoj Službi.”

Član 53.

U članu 129. stav 1. menja se i glasi:
„(1) Protiv rešenja, odnosno zaključka donetog u prvom stepenu može se izjaviti žalba Zavodu, u roku od osam dana od dana dostavljanja rešenja, odnosno zaključka, preko nadležne Službe.”
Dodaje se stav 3, koji glasi:
„(3) Ako služba nađe da je žalba osnovana, dužna je da usvoji žalbu i zameni odluku u roku od sedam radnih dana, a u protivnom, žalbu sa spisima predmeta dostavi Zavodu u istom roku.”

Član 54.

Naziv člana 130. i član 130. menjaju se i glase:
„Postupanje do pravnosnažnosti odluke
Član 130.
(1) Do konačnosti odluke donete u prvom stepenu neće se odlučivati po novom zahtevu za upis na istoj nepokretnosti, odnosno na istom udelu na nepokretnosti.
(2) Zabeležba da odluka nije konačna briše se ako na odluku nije izjavljena žalba u zakonskom roku, odnosno po prijemu drugostepene odluke ako je na odluku bila izjavljena žalba, uz upis zabeležbe da odluka nije pravnosnažna.
(3) Stranka koja je pokrenula upravni spor dužna je da odmah dostavi i Službi dokaz o pokretanju upravnog spora radi upisa zabeležbe pokretanja upravnog spora, o čemu se obaveštavaju stranke u upravnom postupku.
(4) Zabeležba da rešenje nije pravnosnažno briše se ako u roku od 60 dana od dana dostavljanja drugostepenog rešenja strankama u postupku, Službi nije dostavljen dokaz da je pokrenut upravni spor, kao i po dostavljanju odluke iz upravnog spora.
(5) Zabeležbe iz ovog člana upisuju se i brišu po službenoj dužnosti bez donošenja rešenja.”

Član 55.

U članu 133. stav 2. reči: „tri godine” zamenjuju se rečima: „pet godina”.
U stavu 5. broj: „15” zamenjuje se rečju: „osam”.

Član 56.

U članu 134. st. 1. i 2. menjaju se i glase:
„(1) U postupku održavanja katastra nepokretnosti brisanje držaoca i upis prava svojine na objektu, odnosno posebnom delu objekta, kao i objektu, odnosno posebnom delu objekta koji se prvi put upisuju u katastar nepokretnosti, vrši se na osnovu upotrebne dozvole ili u skladu sa zakonom kojim se propisuju posebni uslovi za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez dozvole.
(2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, upis prava svojine na stanu vrši se i na osnovu ugovora o otkupu stana u društvenoj, odnosno državnoj svojini sačinjenog u skladu sa zakonom.”
U stavu 4. broj: „15” zamenjuje se rečju: „osam”.

Član 57.

Naziv člana 135. i član 135. menjaju se i glase:
„Upis držaoca
Član 135.
(1) U postupku održavanja katastra nepokretnosti kada nisu ispunjeni uslovi za upis prava svojine na objektu, odnosno posebnom delu objekta, dozvoliće se upis držaoca dokazivanjem svojstva graditelja.
(2) Svojstvo graditelja dokazuje se na osnovu najmanje jednog od sledećih dokaza:
1) građevinske dozvole;
2) izdatog računa za plaćanje komunalnih usluga ili računa za plaćanje električne energije;
3) overene izjave imaoca prava svojine, suvlasnika ili zajedničara na parceli za objekat, odnosno overene izjave imaoca prava svojine, suvlasnika ili zajedničara na objektu za poseban deo objekta.
(3) Ako upis držaoca zahteva lice koje nije graditelj, dozvoliće se upis na osnovu isprave koja vodi sticanju prava svojine na objektu, odnosno posebnom delu objekta.
(4) Ako se svojstvo graditelja ne dokaže, ili se ispravom iz stava 3. ovog člana ne dokaže državina, upisuje se da držalac objekta, odnosno posebnog dela objekta nije utvrđen.
(5) Na nepokretnostima na kojima je upisan držalac, dozvoliće se promena držaoca na osnovu isprave za upis, shodnom primenom opštih uslova za upis prava iz ovog zakona.”

Član 58.

U članu 137. stav 1. reč: „Zavod” zamenjuje se rečju: „Služba”.
U stavu 2. reči: "pet godina" zamenjuju se rečima: „deset godina".
U stavu 3. reč: „Zavod” zamenjuje se rečju: „Služba”, a broj: „15” zamenjuje se rečju: „osam”.

Član 59.

U članu 138. posle stava 1. dodaje se novi stav 2, koji glasi:
„(2) Katastar vodova se osniva na osnovu podataka dobijenih geodetskim merenjem vodova i tehničke dokumentacije o vodovima.”
Dosadašnji stav 2. postaje stav 3.

Član 60.

Član 145. menja se i glasi:
„Član 145.
(1) Osnivanje katastra vodova vrši se za teritoriju opštine, odnosno grada.
(2) Upisom jednog voda u katastar vodova smatra se da je katastar vodova za tu opštinu, odnosno grad osnovan.
(3) Upis voda vrši se po zahtevu, uz obavezu investitora da podnese zahtev za upis, osim kada elaborat geodetskih radova dostavlja po službenoj dužnosti nadležni organ shodno zakonu kojim se uređuje izgradnja objekata.
(4) Upis prava na vodu vrši se po zahtevu investitora ili drugog zakonom ovlašćenog lica.
(5) O upisu u katastar vodova odučuje se rešenjem koje se dostavlja investitoru, odnosno podnosiocu zahteva.
(6) Protiv rešenja iz stava 5. ovog člana može se izjaviti žalba u roku od osam dana od dana dostavljanja rešenja.
(7) U pogledu upisa stvarnih prava, obligacionih prava i zabeležbi na vodovima shodno se primenjuju odredbe ovog zakona koje se odnose na upis stvarnih prava, obligacionih prava i zabeležbi na objektu u katastru nepokretnosti.
(8) U katastar vodova upisuje se zabeležba postojanja založnog prava koje je registrovano u registru nadležnom za registraciju založnog prava na pokretnim stvarima i pravima na uređajima koji su izgrađeni na vodovima, a koji se smatraju pokretnim stvarima.”

Član 61.

U članu 147. stav 1. menja se i glasi:
(1) Investitor, odnosno imalac prava na vodu dužan je da podnese zahtev za provođenje promene na vodu, najkasnije sedam dana pre početka izgradnje ili rekonstrukcije voda, odnosno u roku od sedam dana od dana uklanjanja ili prestanka korišćenja voda, osim kada elaborat geodetskih radova dostavlja po službenoj dužnosti nadležni organ shodno zakonu kojim se uređuje izgradnja objekata.”

Član 62.

U članu 148. st. 1, 3, 4. i 6. reč: „Zavod”, u datom padežu, zamenjuje se rečju: „Služba”, u odgovarajućem padežu.
U stavu 7. broj: „15” zamenjuje se rečju: „osam”.

Član 63.

Član 151. menja se i glasi:
„Član 151.
(1) Generalna procena vrednosti nepokretnosti obuhvata prikupljanje podataka, obradu podataka i definisanje modela za vrednovanje nepokretnosti.
(2) Za svako pojedinačno tržište određene vrste nepokretnosti određuje se model za vrednovanje nepokretnosti, koji čine matematička formula, relacijske tabele i vrednosni nivoi.
(3) Vrednosne zone su prostorna predstava vrednosnih nivoa iz stava 2. ovog člana.
(4) Zavod određuje modele za vrednovanje nepokretnosti iz stava 1. ovog člana najmanje svake treće godine.
(5) Podatak o određenoj vrednosti nepokretnosti, sa datumom određivanja, upisuje se u bazu podataka katastra nepokretnosti.
(6) Podaci iz postupka masovne procene vrednosti nepokretnosti objavljuju se na internet stranici Zavoda.”

Član 64.

Naziv člana 152. i član 152. menjaju se i glase:
„Registar cena nepokretnosti
Član 152.
(1) Za potrebe masovne procene vrednosti nepokretnosti, Zavod vodi registar cena nepokretnosti.
(2) Registar iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o nepokretnosti preuzete iz kupoprodajnih ugovora i ugovora o zakupu nepokretnosti, iz baze podataka katastra nepokretnosti u momentu prometa, kao i dodatne podatke o tim nepokretnostima.
(3) Podaci o nepokretnosti koji su sadržani u bazi podataka katastra nepokretnosti preuzimaju se posredstvom WEB servisa.
(4) Podaci iz registra cena nepokretnosti čuvaju se u bazi podataka deset godina od dana unosa podataka u registar, a nakon isteka tog roka trajno se čuvaju u digitalnom arhivu Zavoda.
(5) Javni beležnik je dužan da za potrebe iz stava 1. ovog člana unese u registar cena nepokretnosti podatke iz ugovora o kupoprodaji i ugovora o zakupu i druge podatke o nepokretnosti propisane podzakonskim aktom, kao i da dostavi skenirane ugovore.
(6) Unos podataka i dostava ugovora iz stava 5. ovog člana vrši se putem internet aplikacije koju obezbeđuje Zavod.”

Član 65.

Član 153. menja se i glasi:
„Član 153.
(1) Topografsko-kartografska baza podataka jeste podsistem geodetsko-katastarskog informacionog sistema, koji se u informatičkom smislu izrađuje i održava u skladu sa podzakonskim aktom kojim se uređuje geodetsko-katastarski informacioni sistem.
(2) Topografsko-kartografska baza podataka formira se za teritoriju Republike Srbije iz podataka topografskog premera i drugih izvora i namenjena je za izradu topografsko- kartografskih proizvoda.
(3) Topografsko-kartografska baza podataka naročito sadrži:
1) digitalni model terena;
2) digitalni ortofoto;
3) osnovni topografski model.
(4) Za potrebe ažuriranja topografsko-kartografske baze podataka iz stava 1. ovog člana, vrši se periodično snimanje iz vazduha teritorije Republike Srbije i prikupljanje podataka drugim metodama i postupcima.
(5) Periodično snimanje iz vazduha teritorije Republike Srbije, Zavod sprovodi najmanje jednom u pet godina.”

Član 66.

Posle člana 153. dodaju se naziv člana i član 153a, koji glasi:
„Osnovni topografski model
Član 153a
(1) Osnovni topografski model jeste skup podataka koji čine topografski podaci u vektorskom obliku prikupljeni u skladu sa odgovarajućim modelom podataka i predstavlja obavezan sadržaj topografsko-kartografske baze podataka.
(2) Osnovni topografski model naročito sadrži sledeće tematske celine:
1) objekti;
2) saobraćajna mreža;
3) hidrografija;
4) zemljišni pokrivač;
5) reljef.”

Član 67.

Posle člana 156. dodaju se čl. 156a i 156b, sa njihovim nazivima, koji glase:
„Registar geografskih imena
Član 156a
(1) Registar geografskih imena je osnovni i javni registar o geografskim imenima naseljenih mesta i fizičko-geografskih objekata sa podacima o njihovom geoprostornom položaju, klasifikaciji i ostalim atributima.
(2) Registar geografskih imena vodi se u skladu sa domaćim i međunarodnim propisima i dokumentima u oblasti geografskih imena.
(3) Upis geografskog imena u registar vrši se na osnovu zakona, statuta jedinice lokalne samouprave, akta nadležnog organa, odnosno organizacije, drugog registra koji sadrži i geografska imena, karte, plana i drugih relevantnih dokumenata.
(4) Komisija za standardizaciju geografskih imena sprovodi postupak standardizacije geografskih imena upisanih u registar geografskih imena, o čemu izveštava Vladu i Savet NIGP-a.
(5) Svi subjekti u Republici Srbiji koji u svom radu koriste geografska imena dužni su da koriste standardizovana imena iz registra geografskih imena.
(6) Registar geografskih imena javno je dostupan i objavljuje se na internet stranici Zavoda.
Komisija za standardizaciju geografskih imena
Član 156b
(1) Komisija za standardizaciju geografskih imena je stručno telo ovlašćeno da u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima u oblasti geografskih imena, standardizuje geografska imena i njihovu upotrebu na području Republike Srbije i da predstavlja Republiku Srbiju u međunarodnim organizacijama u oblasti geografskih imena.
(2) Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje Vlada na predlog Zavoda.
(3) Za članove komisije iz stava 1. ovog člana Zavod predlaže zaposlene u Zavodu i druge istaknute stručnjake u oblasti standardizacije i upotrebe geografskih imena.
(4) Komisija iz stava 1. ovog člana ima pečat, koji se izrađuje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pečat državnih organa.
(5) Zavod obezbeđuje radni prostor i opremu za rad komisije iz stava 1. ovog člana i pruža joj stručnu i administrativno-tehničku podršku.”

Član 68.

U članu 171. st. 3. i 4. brišu se.

Član 69.

Član 173. menja se i glasi:
„Član 173.
(1) Uvid u podatke geodetsko-katastarskog informacionog sistema i dokumentaciju u analognom obliku, uključujući i zbirku isprava, može se izvršiti neposredno u prostorijama Zavoda ili putem interneta.
(2) Iz geodetsko-katastarskog informacionog sistema i dokumentacije u analognom obliku izdaju se podaci, uverenja, potvrde, izveštaji i isprave u propisanoj formi.
(3) List nepokretnosti iz člana 72. ovog zakona izdaje se svakom zainteresovanom licu.
(4) Prepisi i kopije originalnih podataka važećeg premera mogu se izdavati sudovima i drugim državnim organima, organima teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, geodetskim organizacijama, kao i sudskim veštacima geodetske struke kada su rešenjem suda ili drugog nadležnog organa određeni da veštače u konkretnom predmetu.
(5) Prepisi i kopije originalnih podataka premera koji nije na snazi mogu se izdavati sudovima, odnosno sudskim veštacima geodetske struke kada su rešenjem suda ili drugog nadležnog organa određeni da veštače u konkretnom predmetu, kao i ministarstvu nadležnom za poslove odbrane za potrebe osnivanja i održavanja vojnog katastra.
(6) Podaci i akti iz st. 2, 3, 4. i 5. ovog člana izdaju se u roku od pet radnih dana od dana prijema zahteva, osim ako se zahteva veći obim podataka, i to neposredno u prostorijama Zavoda, poštom ili elektronskom poštom, odnosno drugim elektronskim putem, u skladu sa zahtevom stranke, odnosno nadležnog organa.”

Član 70.

Član 175. menja se i glasi:
„Član 175.
(1) Obveznik takse za pružanje usluga (po zahtevu ili po službenoj dužnosti) je podnosilac zahteva, odnosno lice u čiju se korist provodi promena ili izdaju podaci.
(2) Obveznik takse za podatke premera i katastra koji se izdaju geodetskoj organizaciji za potrebe izvođenja geodetskih radova je geodetska organizacija.
(3) Oslobađaju se plaćanja takse Republika Srbija i njeni organi i organizacije, kao i autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave i njihovi organi za:
1) promene iz člana 114. stav 1. tač. 2), 3), 10) i 11) koje se vrše u njihovu korist;
2) izdavanje uverenja i izveštaja o podacima iz službene evidencije, u analognom ili digitalnom obliku, a koji su im neophodni za vođenje postupka po službenoj dužnosti;
3) izdavanje digitalnih rasterskih ili vektorskih kopija katastarskih planova, planova vodova i digitalnog ortofotoa, za područje za koje je doneta odluka o izradi, odnosno izmeni određenog planskog dokumenta.
(4) Oslobađa se plaćanja takse ministarstvo nadležno za poslove odbrane za usluge date u cilju osnivanja vojnog katastra, osim za geodetske radove na terenu.
(5) Oslobađaju se plaćanja takse nadležni organi za izdavanje digitalnih rasterskih ili vektorskih kopija katastarskih planova, planova vodova, digitalnog ortofotoa, digitalnog modela terena, topografskih i drugih karata, podataka adresnog registra i registra prostornih jedinica za potrebe realizacije aktivnosti u vezi sa vanrednim situacijama.
(6) Oslobađaju se plaćanja takse javni beležnici za uvid i korišćenje podataka iz registra cena nepokretnosti.
(7) Oslobađa se plaćanja takse za upis u katastar nepokretnosti:
1) lice kome je u skladu sa zakonom vraćena nepokretnost oduzeta po ranijim propisima;
2) lice koje je po zakonu steklo pravo svojine na građevinskom zemljištu bez naknade po osnovu pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine;
3) lice u postupku izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima i stvarnim pravima na njima;
4) lice u postupku za ispravku greške;
5) lice za upis po osnovu rešenja o nasleđivanju.
(8) Ne plaća se taksa za uverenje za potrebe ostvarivanja prava iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, obaveznog socijalnog osiguranja, socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata, odnosno prava u skladu sa propisima kojima se uređuje finansijska podrška porodici sa decom.
(9) Ne plaća se taksa za uvid u podatke geodetsko-katastarskog informacionog sistema i dokumentaciju u analognom obliku, koja se vrši neposredno u prostorijama Zavoda, kao i za uvid putem interneta u određene podatke propisane podzakonskim aktom iz člana 174. ovog zakona.
(10) Ako je zahtev za upis odbijen, odnosno odbačen ili je postupak obustavljen ne vraća se uplaćena taksa, a ako zahtev bude ponovljen u roku od 60 dana od dana dostavljanja rešenja po prvom zahtevu, ne plaća se taksa.”

Član 71.

U članu 176. stav 3. tačka 1) posle reči: „radove” zapeta i reči: „odnosno izrađuje tehničku dokumentaciju,” brišu se.

Član 72.

U članu 177. stav 1. menja se i glasi:
„(1) U vršenju inspekcijskog nadzora nad radom geodetske organizacije inspektor je ovlašćen da:
1) zapisnikom konstatuje utvrđeno činjenično stanje;
2) ako utvrdi nepravilnosti, istim zapisnikom naloži preduzimanje mera za njihovo otklanjanje u određenom roku;
3) ako u određenom roku nije postupljeno po naloženim merama, zabrani izvođenje određene vrste geodetskih radova, na period od tri meseca.”
U stavu 2. reči: „i obustavu” brišu se.
U stavu 5. posle reči: „žalba” dodaje se reč: „Zavodu”, a broj: „15” zamenjuje se rečju: „osam”.
Dodaje se stav 7, koji glasi:
„(7) Protiv rešenja Zavoda donetog po žalbi iz stava 5. ovog člana, može se pokrenuti upravni spor u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.”

Član 73.

U članu 179. st. 1. i 2. posle reči: „obrazovanju,” dodaju se reči: „osnovnim akademskim studijama u trajanju od najmanje četiri godine (minimalno 240 ESPB bodova),”.

Član 74.

U članu 181. dodaje se novi stav 1. koji glasi:
„(1) Vlada, na predlog Zavoda, propisuje način i postupak utvrđivanja kućnih brojeva, označavanja zgrada brojevima i označavanja naziva naseljenih mesta, ulica i trgova, vođenje registra kućnih brojeva, ulica i trgova, kao i izgled tabli sa kućnim brojevima i nazivima ulica i trgova.”
U dosadašnjem stavu 1, koji postaje stav 2, posle tačke 1) dodaje se tačka 1a), koja glasi:
„1a) način i postupak vršenja inspekcijskog nadzora;”.
Tačka 9) briše se.
Posle tačke 16) dodaje se tačka 16a), koja glasi:
„16a) postupak, metode i način rada u oblasti geomagnetizma i aeronomije;”.

Član 75.

U članu 183. stav 1. tačka 1) menja se i glasi:
„1) izvodi geodetske radove, a ne ispunjava propisane uslove za rad ili radove izvodi lice koje za te radove ne ispunjava propisane uslove (član 13. i član 17. stav 7);”.
U tački 4) posle reči: „sedišta,” dodaju se reči: „adrese poslovnog prostora van sedišta,”.
Tačka 7) briše se.
Posle dosadašnje tačke 8) dodaje se tačka 8a), koja glasi:
„8a) licu koje vrši stručni ili inspekcijski nadzor nad radom geodetske organizacije i Zavodu kada vrši pregled i prijem radova, ne stavi na uvid tehničku i drugu dokumentaciju i ne omogući nesmetano vršenje nadzora i pregleda radova [član 18. stav 1. tačka 9)];”.

Član 76.

U članu 184. stav 1. tačka 1), u zagradi, reči: „stav 1” zamenjuju se rečima: „stav 1. i član 115. stav 3”.
U tački 6), u zagradi, broj: „2” zamenjuje se brojem: „3”.

Član 77.

U članu 185. tačka 1), u zagradi, reči: „stav 1” zamenjuju se rečima: „stav 1. i član 115. stav 3”.
Posle stava 1. dodaju se st. 2, 3. i 4. koji glase:
"Državni službenik koji rukovodi Službom i odgovorni državni službenik u užoj unutrašnjoj jedinici Službe koja je nadležna za rešavanje predmeta kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ako o zahtevu za upis, koji po redosledu prvenstva može da se rešava, ne odluči u roku propisanom ovim zakonom (član 126. stav 6.).
Za ponovljeni prekršaj iz stava 2. ovog člana učiniocu će se izreći novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara.
Pored lica koja mogu podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa zakonom, za prekršaj iz stava 2. ovog člana direktor Zavoda po službenoj dužnosti podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka."

Član 78.

(1) Prvostepeni postupci koji nisu okončani do dana stupanja na snagu ovog zakona završiće se po odredbama ovog zakona.
(2) Započeti postupci stručnog nadzora nad izvođenjem geodetskih radova u oblasti uređenja zemljišne teritorije komasacijom koje je ugovorila geodetska organizacija pre stupanja na snagu ovog zakona, završiće se u skladu sa ugovorom.
(3) Elektronsko kancelarijsko poslovanje Zavoda u pogledu zahteva, rešenja, isprava i drugih akata u elektronskom obliku biće uspostavljeno najkasnije 1. marta 2016. godine, izuzev sprovođenja objedinjene procedure u elektronskom obliku, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, čija primena počinje 1. januara 2016. godine.
(4) Do uspostavljanja elektronskog kancelarijskog poslovanja i odgovarajuće internet aplikacije, dostavljanje zahteva i rešenja donetih u skladu sa odredbama ovog zakona, vrši se u papirnoj formi.

Član 79.

(1) Zavod će devedesetog dana od dana stupanja na snagu ovog zakona preuzeti nerešene predmete i državne službenike iz odgovarajuće unutrašnje jedinice ministarstva u čijoj je nadležnosti bio drugostepeni postupak u oblasti osnivanja i održavanja katastra nepokretnosti i katastra vodova.
(2) Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi odredba člana 28. Zakona o ministarstvima („Službeni glasnik RS”, br. 44/14, 14/15 i 54/15), u delu koji se odnosi na nadležnost Zavoda za označavanje naziva naseljenih mesta, ulica i trgova.

Član 80.

(1) Podzakonska akta iz člana 74. ovog zakona doneće se u roku od 12 meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
(2) Zavod će uskladiti akt o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta sa odredbama člana 3. ovog zakona u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 81.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, osim odredbe člana 3. koja počinje da se primenjuje devedesetog dana od dana stupanja na snagu zakona, i odredbe člana 77. stav 2, koja počinje da se primenjuje po isteku šest meseci od dana stupanja na snagu zakona.